Så inreder du med mattor

Att välja matta är inte alltid så lätt och det finns en del att ta hänsyn till både när det kommer till storlek och färg. Nedan kommer lite tips för hur du kan tänka som vi hoppas du kommer ha nytta av.

Under matbordet

När du väljer matta till matbordet ska du, om utrymmet finns, välja en större matta. Du ska tänka att du ska kunna dra ut stolen och att stolsbenen fortfarande ska stå på mattan, en tumregel är att mattan ska sticka ut minst 60 cm från bordskanten. Har man en mindre matta så fastnar gärna stolsbenen i mattan.

Angående material så bör man köra på en tålig matta, gärna slät som är lätt att torka av. Ull är det bästa materialet då fettet i ullen gör att mattan inte suger åt sig, dessa mattor är dessutom oftast vändbara vilket gör att du kommer kunna använda dem längre.

I sovrummet

Matta under sängen i sovrummet

Här vill man ofta ha en mjuk, skön matta som är härlig att sätta ner fötterna på på morgonen. Heltäckningsmattor är ännu en gång populärt och vill man inte täcka hela rummet så kan man specialbeställa i ett mått som ramar in sängen och ger en lyxig hotellkänsla. Andra alternativ är mjuka viskosmattor eller ryamattor. Om man inte vill eller har möjlighet att rama in hela sängen så är ett tips att iallafall låta sängens främre ben stå på mattan, det ger ett mer sammanhållet intryck än att låta mattan vara för sig.

I ett sovrum är det en fördel att inte ha för starka färger eftersom det kan vara stressande. Naturfärger är bra men vill man ha lite mer färg så välj dova toner.

I hallen

Se först och främst till att ha en entrématta/dörrmatta så att man inte kliver på mattan direkt när man kommer in. Därefter är det lämpligt med en matta i tåligare material, exempelvis ull. Något man kan tänka på är att inte välja en för mörk matta, framförallt om hallen är i en mindre modell och saknar bra ljusinsläpp.

Vid soffgruppen

Det optimala är att välja en matta som hela möbelgruppen kan stå på, här kan man måttbeställa heltäckningsmattor om standardstorlekarna inte räcker till. Genom att möblera såhär får man en mysig, ombonad känsla och inredningen binds samman till en liten ö. Om inte detta är ett alternativ så ska mattan iallafall inte vara kortare än soffan och helst ska de främre soffbenen iallafall stå på mattan.

När det kommer till färgval så är det en smaksak men om du har en neutral, ganska enfärgad inredning i övrigt så kan det vara snyggt med en färgstark eller mönstrad matta som får ta plats i rummet och bli det lilla extra, och om du istället har tvärtom med redan mycket färg och mönster så kan en mer neutral matta passa bäst. Det viktiga är att det går en röd tråd genom rummet, välj gärna färg på matta efter övrig inredning så som soffa och gardiner och försök få det så enhetligt som möjligt.

Ett tips för dig som gillar enfärgat är att mixa och matcha olika material i samma färg, det ger ett mer levande intryck. Det är även viktigt att ta hänsyn till rummets storlek när man väljer färger eftersom mörka färger lätt kan få ett rum att kännas mindre än vad det är, så det beror helt på vilken känsla du är ute efter.