Plastmattor

- Tillverkade med kärlek i Sverige

Plastmattor tillverkade i sverige av Horredsmattan

Om plastmattor

 • Torka bort fläckar med trasa
 • Går att tvätta i maskin
 • Går att använda på båda sidor
 • Väger lite
 • Ligger stadigt på golvet
 • Närproducerad
 • Håller i 20 år
 • Plast utan ftalater
 • Går att återvinna

Plastmattor som aldrig blir omoderna

Plastmattor har varit populära i många år på grund av sin design men framförallt att det är den mest lättskötta och tåliga matta som finns. Tidigare så var oftast plastmattor randiga och hade frans men idag så finns många olika mönster och många har en svetsad kant istället för fransar. Det finns en plastmatta för alla smaker och hem.

Våra plastmattor är en helsvensk produkt

Våra plastmattor kommer från Horredsmattan som har sin fabrik i Horred. Plasten tillverkas av Gislaved folie som följer alla de miljökrav som finns och den innehåller inte ftalater. Plastmattor lämpar sig bäst framför diskbänken eller under köksbordet men idag är det även många som har den som hallmatta då mattan kommer i så långa längder som upp mot 450 cm. Det går även att specialbeställa samtliga av våra plastmattor i valfri längd.

Maskintvätt 30 grader

En av de största fördelarna med en svensk plastmatta är att den är så lättskött, torka av med en kökssvamp med lite diskmedel och vatten. Behövs kan du tvätta den i maskin så ofta du behöver, rekommendationen är 30 grader utan centrifugering, det brukar räcka för att de flesta fläckar skall försvinna. Det gör att plastmattor lämpar sig utmärkt i köket framför diskbänken eller under matbordet där det oftast spills mer, men självklart går det även att ha mattan vart som helst i bostaden. Idag kan du få en designad matta i köket som tål det hårda vardsgslivet och som dessutom är tillverkad i Sverige!

Visar 37 produkter

Måttbeställ din plastmatta

Bredden på plastmattor är standard och går inte att ändra på, i inforutan här ser du vilka dessa bredder är. Det som går att måttbeställa är längden, du väljer en av bredderna och sedan kan vi låta fabriken väva upp den längd som du önskar. Vissa mönster är 40 cm och andra är 50 cm, dvs mönstret upprepas med det avståndet. En matta med ett mönster på 50 cm får längderna 100 cm, 150 cm, 200 cm, 250 cm osv. Låt oss säga att du vill ha en matta i storleken 70 x 620 cm, då vävs en matta som är 70 x 650 cm som sedan kortas av till 620 cm. Plastmattor i egen längd kan du endast beställa per telefon eller e-post och öppet köp gäller ej.

Standardbredd på plastmattor

Här är våra standardbredder, varje bredd går att få i många olika standardlängder.

 • 70 cm bredd
 • 150 cm bredd
 • 170 cm bredd
 • 200 cm bredd

Så tillverkas en plastmatta

Tillverkningen börjar i Gislaved där ett företag som heter Gislaved folie tillverkar den plast som finns i mattorna. Plasten är av absolut högsta kvalité och följer de miljökrav som finns. Sedan några år tillbaka så innehåller plasten inte ftalater som är det ämne som kan vara cancerframkallande.

Plasten skickas i rullar till fabriken som väver mattorna, där spolas sedan plastremsorna till långsmala rullar som platsar i vävstolens skyttlar. Plastmattorna vävs sedan i en längd på 20-30 meter som sedan kortas av till de standardstorlekar som finns. När mattan är vävd så går den igenom en manuell kontroll där varje matta kontrolleras för fel i tillverkningen.

De flesta mattor kommer med svetsade kortsidor, detta är det sista steget i tillverkningen. En stor maskin värmer upp plasten så att den smälter, sedan skärs mattan av mitt i svetsen.

Ett klimatsmart alternativ

Nu undrar du säkert hur en matta av plast kan vara klimatsmart? Mattans livslängd är 15-20 år vilket är betydligt längre än de flesta andra mattor som finns på marknaden idag. Den håller så länge för att den är lätt att hålla ren från fläckar samt att plasten och varpen är av sådan hög kvalité att de inte slits särskilt fort. När det sedan är dags att byta ut mattan så kan den lämnas in på återvinnig så att plasten i mattan tas hand om och blir nya vackra och hållbara plastmattor.